Ministern ber kassan om ursäkt

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-12-10

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ber Försäkringskassans personal om ursäkt, efter krav från ST. Men det räcker inte, tycker avdelningens ordförande Siv Norlin.

Ursäkten publiceras i en artikel i Dagens Nyheter i dag. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson konstaterar där att Försäkringskassans personal gör ”ett bra och viktigt arbete”.

– Om de känner att jag har sagt eller gjort något som föranleder en ursäkt så får de den, säger Cristina Husmark Pehrsson till TT.

Men STs avdelningsordförande på Försäkringskassan, Siv Norlin, menar att en ursäkt mest är en symbolisk fråga. Framför allt vill hon att regeringen ska medge att de faktiskt inte hade fullt klart för sig hur de nya sjukreglerna skulle komma att slå i praktiken, trots kritik från bland annat ST. Det har i sig bidragit till att sätta Försäkringskassans anställda under hård press.

– Det vi egentligen är ute efter är att regeringen ska erkänna och stå för sina egna beslut, säger Siv Norlin. Regeringen står inte för effekterna när de blir tydliga i massmedia, utan säger att det beror på tillämpningen.

Men ansvaret vilar på den som utformar regelverket, anser Siv Norlin, som därför nyligen krävde en ursäkt å personalens vägnar.

I tidningsartikeln säger sig Cristina Husmark Pehrsson inte ha några åsikter om hur reglerna tillämpas, och att det är hennes ansvar att ändra dem om de innehåller brister. Riksdagens socialförsäkringsutskott föreslog tidigare i veckan en rad förändringar i dagens sjukregler.

ST organiserar närmare 8 700 anställda på Försäkringskassan.

Cristina Husmark Pehrsson.<br>FOTO LARS EKDAHL
Cristina Husmark Pehrsson.<br>FOTO LARS EKDAHL

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA