Pressad minister vill ändra sjukregler

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-12-07

En lagändring ska undanta svårt sjuka med dålig prognos från att bli prövade mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. Det förklarade Cristina Husmark Pehrsson vid en snabbinkallad presskonferens på fredagen.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har varit hårt pressad sedan en grupp specialistläkare vid onkologen på Karolinska universitetssjukhuset kritiserat hur svårt sjuka cancerpatienter tvingas ut på arbetsmarknaden – i vissa fall under de allra sista veckorna av sitt liv.

I medierna förklarade hon att det aldrig varit regeringens avsikt att reglerna om prövning mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar skulle omfatta så sjuka cancerpatienter.

De var undantagna redan i den gällande lagstiftningen, enligt Cristina Husmark Pehrsson, som också förklarade att hon skulle ge Försäkringskassan i uppdrag att gå igenom aktuella domar gällande 180-dagarsregeln.

Men sent på fredag eftermiddag kallade hon samman en presskonferens för att förklara att lagstiftningen ska ändras redan 1 januari.

På tisdag, 8 december, ska riksdagens socialförsäkringsutskott lägga ett förslag som innebär att personer med allvarliga sjukdomar som riskerar att försämras inte ska omfattas av 180-dagars regeln.

STs ordförande Annette Carnhede välkomnar att regeringen tagit till sig av kritiken. I ett pressmeddelande skriver hon att förslaget också innebär en upprättelse för anställda vid Försäkringskassan:

”De anställda har fått klä skott för regeringens regler och oförskyllt hamnat i skottgluggen. Mycket av kritiken som riktats mot Försäkringskassans handläggning, borde i stället ha riktats mot lagstiftningen. Det är läge för en ursäkt till de anställda i kassan”.

Onsdag 9 december ska riksdagen ta beslut om vilka regler som ska gälla för dem som utförsäkras från Försäkringskassan och förs över till Arbetsförmedlingen från 1 januari. De reglerna påverkas inte av socialförsäkringsutskottets nya förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA