Nej tack till sådan coachning, Publikt

DEBATT: COACHNING2013-09-10

Krönikan ”så överträffar du din chefs förväntningar” har väckt reaktioner. Följer man tipsen riskerar man att gå in i väggen, skriver arbetsförmedlaren Anders Ericsson Lindelöf.

Som medlem i en fackförening trodde jag att jag åtminstone i facktidningen skulle slippa den typ av tips och rubriker som arbetslivscoachen och konsulten Gert Ohlin ger i Publikt nummer 9/2013. »Så överträffar du din chefs förväntningar«. Man kunde ju tro att det var en konsult hos Svenskt Näringsliv ni publicerat.

I dagens Sverige är de flesta så fruktansvärt pressade, med för lite personalresurser, ständiga pålagor från politiker och arbetsledning att det står oss upp i halsen och däröver. Försäkringskassan spår en stor ökning av antalet sjukskrivna på grund av stressrelaterade åkommor och spådomarna slår säkert in.

Som exempel: vi på Arbetsförmedlingen får fler och fler uppdrag, trängs i dåliga lokaler, ska öka här och öka där, höja kvaliteten, jobba fortare, bli effektivare, göra mer för fler sökande och för arbetsgivarna och för uppdragsgivaren…

Ja, listan på chefernas förväntningar kan göras lång, men med Gert Ohlins tips ska jag alltså lära mig överträffa dessa. Flertalet av de »tips« som herr konsulten ger är en genväg till den berömda väggen. Jag har själv varit in i den och vänt, men får aldrig samma krafter tillbaka. De som kan ha många bollar i luften kallas jonglörer och de jobbar på cirkus!

Nä, Publikt, lite mer eftertanke i det ni publicerar, tack – och en varning till alla för den här typen av »coachning«.

Anders Ericsson Lindelöf,
arbetsförmedlare i Sandviken

 

Svar: Inte meningen lägga sten på utsattas börda

En del av Publikts publicistiska tanke är att låta skilda röster ge läsarna idéer om hur problem och utmaningar i arbetslivet kan mötas. I en facklig tidning är det naturligt att texterna ofta fokuserar på hur man agerar tillsammans med andra för att förbättra situationen på arbets­platsen, men ibland handlar det också om råd till individen om hur man själv kan agera för att påverka sin personliga situation. Från redaktionens sida tror vi att en mångfald av infallsvinklar ökar chansen för att alla ska hitta tips de finner användbara i Publikt.

I den aktuella texten är det Gert Ohlin som ur sitt perspektiv formulerar sina personliga tankar kring vilka förutsättningar som krävs för att kunna prestera bra. Krönikans begränsade format lämnar inte utrymme för honom att utveckla sina resonemang så långt, och det går att ha förståelse för att några av de kortfattade råden kan verka svåra att tillämpa för en enskild anställd i en pressad situation. Det är naturligtvis viktigt att alla Publikts texter är mycket tydliga med att deras syfte är att ge stöd och inte att bidra till ytterligare press. Det är möjligt att det hade kunnat framgå klarare i just detta fall, men Gert Ohlins avsikt har aldrig varit att lägga sten på den utsattes börda. Han kommer själv att utveckla sina tankar kring de dilemman som beskrivs i insändaren i sin spalt i nästa nummer av Publikt.

Alexander Armiento,
chefredaktör

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA