Minskad datalagring försvårar för Säpo

INTEGRITET2018-10-22
Operatörernas minskade lagring av data försvårar Säkerhetspolisens arbete i hundratals ärenden, uppger Ekot. Sedan EU-domstolen upphävde den svenska lagstiftningen 2016 lagras inte lika mycket data.

Tidigare var de svenska telebolagen och internetoperatörerna skyldiga att lagra trafikinformation i sex månader. Det gjorde det möjligt för polisen att i efterhand få fram uppgifter om till exempel vem som talat med vem och när. Sedan EU-domstolens beslut att den svenska lagen var alltför långtgående lagras inte samma mängd information längre. Enligt Säkerhetspolise, Säpo, varierar volymen mellan olika operatörer.

”Det är hundratals ärenden det påverkar för oss, det påverkar arbetet varje dag, i allt från centrala statsledningen, terrorism och kontraspionage eftersom det här är grunden i underrättelsearbetet”, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säpo, till Ekot.

Enligt Johan Olsson kan det till exempel handla om var en misstänkt har varit och vilka telefonnummer denne varit i kontakt med.

”När vi inte har det, då blir det mycket svårt att kartlägga de här individerna. Allt det där förlorar vi ju i förmåga när datalagring inte sker som förut, så att det här är oerhört problematiskt som vi ser det”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.