Minskad sjukfrånvaro på SJ

REHAB2006-11-01

Genom ett nytt sätt att arbeta med både långtidssjukskrivna och sådana som ofta har kortare sjukperioder har sjukfrånvaron i SJ minskat kraftigt.

Projektet är ett samarbete mellan SJ och Försäkringskassan kring en ny modell, där arbetsgivaren, Försäkringskassan och vårdgivaren samverkar kring den enskilde individen.

Under ett knappt år har arbetsförmågan mer än fördubblats hos den grupp långtidssjukskrivna som varit med i projektet, redovisar Försäkringskassan.

Behovet av sjukpenning har minskat kraftigt, samtidigt som antalet med sjukersättning ökat från 36 till 52 personer. Gruppen långtidssjukskrivna har minskat från 127 till 13 personer. Också korttidssjukfrånvaron på SJ har minskat under perioden.

– Målet är att halvera den totala sjukfrånvaron på 18 månader. Nu ser vi att sjukfrånvaron sjunker för varje månad. I juli var den nere i 6,3 procent. De flesta som avslutat sin del i projektet är på väg tillbaka till jobbet, säger SJs personaldirektör Peter Blomqvist.

Modellen bygger på ett nära samarbete mellan Försäkringskassan och läkare, sjukgymnaster, psykologer med flera.

– Försäkringskassan kommer att gå vidare med den modell för samarbete som vi har använt tillsammans med SJ och företagshälsovården, säger Maivor Isaksson, produktionsdirektör vid Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA