Minskade köer i landets domstolar

DOMSTOLARNA2022-09-19

Sveriges domstolar har fått ned ärendebalanserna så att antalet öppna mål nu är det lägsta sedan 2018. Under årets första åtta månader har balanserna minskat med åtta procent.

I ett pressmeddelande skriver Domstolsverket att balansläget efter årets första åtta månader är det bästa sedan 2018. Domstolarna avgör mål i snabbare takt än nya kommer in, och även efter semesterperioden var antalet avgjorda mål fler än de inkomna.

”Med minskade balanser minskar omloppstiderna, vilket kommer medborgarna till godo. Vi är inne i en god spiral”, konstaterar Pontus Thor, analytiker på Domstolsverkets ekonomiavdelning, i pressmeddelandet.

Det totala antalet mål vid landets domstolar som ännu inte avgjorts var 31 augusti 156 008, att jämföra med 171 258 ett år tidigare. Den flesta av dessa finns hos tingsrätterna, 84 843 mål, och i förvaltningsrätterna, 49 091 mål. Balanserna har minskat för alla domstolstyper, utom hovrätterna, Högsta förvaltningsdomstolen och Högsta domstolen.

Antalet inkomna mål exklusive migrationsmål minskade under perioden med sex procent. Det är det lägsta målinflödet sedan 2018. Nedgången har enligt Domstolsverkets statistik främst skett vid förvaltningsdomstolarna, men även tingsrätterna har haft ett minskat inflöde under 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA