Minskade köer i landets domstolar

DOMSTOLARNA2022-09-19
Sveriges domstolar har fått ned ärendebalanserna så att antalet öppna mål nu är det lägsta sedan 2018. Under årets första åtta månader har balanserna minskat med åtta procent.

I ett pressmeddelande skriver Domstolsverket att balansläget efter årets första åtta månader är det bästa sedan 2018. Domstolarna avgör mål i snabbare takt än nya kommer in, och även efter semesterperioden var antalet avgjorda mål fler än de inkomna.

”Med minskade balanser minskar omloppstiderna, vilket kommer medborgarna till godo. Vi är inne i en god spiral”, konstaterar Pontus Thor, analytiker på Domstolsverkets ekonomiavdelning, i pressmeddelandet.

Det totala antalet mål vid landets domstolar som ännu inte avgjorts var 31 augusti 156 008, att jämföra med 171 258 ett år tidigare. Den flesta av dessa finns hos tingsrätterna, 84 843 mål, och i förvaltningsrätterna, 49 091 mål. Balanserna har minskat för alla domstolstyper, utom hovrätterna, Högsta förvaltningsdomstolen och Högsta domstolen.

Antalet inkomna mål exklusive migrationsmål minskade under perioden med sex procent. Det är det lägsta målinflödet sedan 2018. Nedgången har enligt Domstolsverkets statistik främst skett vid förvaltningsdomstolarna, men även tingsrätterna har haft ett minskat inflöde under 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.