Missnöje med avtalsresultatet

RAPPORT2003-12-02

Samverkan om löner och lönekriterier har misslyckats. Kritiken är stor bland STs lokala löneförhandlare. – Vi hade kanske för bråttom att införa ett nytt sätt att arbeta, säger STs förhandlingschef.

Något gick snett i förra årets avtalsrörelse. Det blev aldrig någon samverkan att tala om, tilllämpningen av avtalet nådde inte allra längst ut i förhandlingsorganisationen.

Enligt de lokala löneförhandlarna beror misslyckandet främst på ovilliga och stelbenta arbetsgivare.

Det framgår av en utvärdering om lönebildning och löneutveckling inom staten, som medlemsförbunden inom Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) står bakom.

– Rapporten bekräftar vad vi anade. Orsaken är brister både hos arbetsgivarna och oss själva, framhåller STs förhandlingschef Johan Tengblad. Resultatet har blivit otydlig lönesättning med risk för godtycke när det gäller den individuella lönesättningen.

Han betonar att när man som strategi valt samverkan bygger detta på att de lokala parterna umgås på ett annat sätt.

– De lokala parterna behöver mer stöd än hittills, bland annat genom utbildning och information, säger Johan Tengblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA