Bild: Emma Johansson

Missnöje med djurtillsyn bakom pulverbrev till länsstyrelser

LÄNSSTYRELSERNA2023-03-31

De försändelser med vitt pulver som skickades till länsstyrelserna innehöll också ett brev med kritik mot deras djurtillsyn, uppger flera länsråd. ”De som jobbar med djurskydd är ju en grupp som tyvärr ofta utsätts för både hat och hot”, säger länsrådet Lars Lustig på Länsstyrelsen i Västerbottens län till SVT.

Samtliga länsstyrelser i landet har under veckan mottagit försändelser med vitt pulver. Utöver de arton länsstyrelser som på onsdagen rapporterade om den misstänkta försändelsen fick resterande tre länsstyrelser motsvarande brev på torsdagen.

I en skrivelse som skickades med i försändelserna ska kritik ha riktats mot länsstyrelsernas djurtillsyn. Det bekräftas av länsrådet Jörgen Peters på Länsstyrelsen i Hallands län:

”Vad jag kan säga är att det gäller vår handläggning av djurtillsyn. Det är inte ovanligt att vi får sådana här påtryckningar kopplat till den. Brevet har ingen särskild avsändare utan är underskrivet med ’Djurägare i Sverige’, eller något i den stilen”, säger han till Dagens Nyheter.

Länsstyrelsen i Västmanlands län var en av de första myndigheterna att larma 112 på onsdagen. Vid 09.20 var ambulans, räddningstjänst och flera polisbilar på plats utanför länsstyrelsen, rapporterade Vestmanlands Läns Tidning. Personal i täta dräkter tog sig in i länsstyrelsens lokaler i Västerås för att hjälpa till att evakuera dem som blivit utsatta. Fyra personer som kommit i kontakt med pulvret sanerades och fördes till sjukhus, men ingen hade kommit till skada.

De allra flesta länsstyrelser uppger att man hanterade händelsen på ungefär samma sätt och i enlighet med rutiner för hantering av misstänkta försändelser. Polis, och i vissa fall räddningstjänst och ambulans, kallades till de olika orterna. På de flesta platser har hela eller delar av länsstyrelsernas lokaler spärrats av och de medarbetare som varit i kontakt med pulvret har varit i kontakt med vården.

Polisen bekräftade senare att det pulverliknande innehållet var ofarligt. Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen i Södermanlands län visade en analys att innehållet i kuvertet var bakpulver.

På Länsstyrelsen i Kronobergs län isolerades ett tjugotal medarbetare på myndigheten som kommit i närheten av brevet medan innehållet analyserades.

”Pulvret i brevet visade sig vara ofarligt, men händelsen är allvarlig. Att skicka vitt pulver i ett kuvert kan inte betraktas som något annat än att avsändaren vill hota eller skrämma oss. Nu ska vi analysera vad som har hänt, hur vi har agerat och utvärdera våra rutiner”, framhåller länsstyrelsens säkerhetschef Jimmy Petersson i ett pressmeddelande.

Eftersom länsstyrelsernas gemensamma växel finns hos Länsstyrelsen i Kronobergs län blev det mycket svårt att nå någon länsstyrelse på telefon under en stor del av onsdagen.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har polisanmält det inträffade.

”Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen. När våra medarbetare och myndigheter hotas, tar vi det på största allvar. Det är en provokation mot demokratin och att myndigheter ska kunna utföra sitt uppdrag”, kommenterar landshövding Marita Ljung i händelsen i ett pressmeddelande.

Flera länsstyrelser meddelar också att personalen erbjuds stöd vid behov.

”Det skapas förstås en oro hos medarbetare när någonting sådant här händer, och personal som varit berörda har blivit erbjudna samtalsstöd”, uppger länsrådet Anna Olofsson vid Länsstyrelsen i Örebro län i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA