Larm från många av landets länsstyrelser

LÄNSSTYRELSERNA2023-03-29

Under onsdagen mottog de flesta av landets länsstyrelser försändelser som innehöll något slags vitt pulver. Under onsdagseftermiddagen kom besked från Polisen att pulvret var ofarligt.

Länsstyrelsen i Västmanlands län var en av de första som slog larm om en försändelse med ett eventuellt farligt ämne. Vid 09.20 var ambulans, räddningstjänst och flera polisbilar på plats utanför länsstyrelsen, skriver Vestmanlands Läns Tidning. Personal i täta dräkter tog sig in i länsstyrelsens lokaler i Västerås för att hjälpa till att evakuera dem som blivit utsatta.

Fyra personer som varit i kontakt med försändelsen och det vita pulvret fördes till sjukhus för observation sedan de själva och deras kläder sanerats.

Enligt samstämmiga medieuppgifter har 18 av landets 21 länsstyrelser drabbats. Länsstyrelserna i bland annat Stockholm, Visby, Uppsala, Linköping, Nyköping, Jönköping, Kalmar, Växjö, Falun, Örebro, Härnösand, Östersund, Umeå och Luleå uppges ha tagit emot liknande försändelser som i Västerås.

Under eftermiddagen gick Polisen ut med informationen att innehållet i försändelserna bedömts som ofarligt. Polisen uppger också att det funnits brev i försändelserna som tagits i beslag, något som även flera medier rapporterat om.

”Det här är enligt mitt vokabulär en attack mot länsstyrelserna. I den meningen ska man se det här som en allvarlig händelse”, sade länsrådet Lars Lustig till Sveriges Television.

Una Modig är ordförande för ST inom länsstyrelserna. Hon har ännu inte fått någon annan information än den som gått ut via media. Men hon har varit i kontakt med kollegor runt om i landet och konstaterar att det är fullt säkerhetspådrag vid många arbetsplatser.

– Jag sitter i Västra Götaland och vi har vad jag vet inte fått något brev, eller om det inte upptäckts än. Jag kontaktar kollegor runt om i landet för att höra om det är någon som vet mer, säger Una Modig.

Hon har ingen teori om vem eller vilka som ligger bakom det inträffade, eller varför just länsstyrelserna tycks vara måltavlan.

– Det kan ju vara för att vi är en statlig myndighet som finns överallt i landet och att det här då ger stora ringar på vattnet, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA