Missriktade satsningar på utsatta områden

RIKSREVISIONEN2020-05-29

Statliga satsningar på utsatta områden försvinner på vägen, visar en granskning från Riksrevisionen. Det behövs mer strategiskt utformade insatser för att de ska göra nytta, menar myndigheten.

Riksrevisionen har granskat riktade statsbidrag som syftar till att stödja socioekonomiskt utsatta områden. Granskningen visar att det inte är säkert att en statlig satsning verkligen blir en förstärkning i de utsatta områdena, inte ens om den är på flera hundra miljoner kronor. Oftast blir det i slutänden förhållandevis lite pengar som når fram. Dessutom är problemen inte sällan för stora för att kunna åtgärdas av riktade statsbidrag.

Riksrevisionen menar att statsbidragen bör utformas mer strategiskt för att kunna göra nytta.

”Om stödet ska kunna göra nytta i den lokala offentliga kärnverksamheten – som socialtjänsten, skolan eller polisen – behöver det utformas mer utifrån specifika lokala behov. Det behöver också utgå mer från ett helhetsperspektiv på det offentliga åtagandet och hur olika statliga satsningar påverkar varandra”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen måste analyserna inför och efter en insats förbättras. Genom att på förhand analysera hur olika insatser förväntas falla ut i olika områden skulle regeringen kunna förbättra stödet. På samma sätt behöver man följa upp hur insatserna tagits emot i olika områden.

”Socioekonomiska problem och segregation kommer inte att lösas med riktade insatser i olika stuprör. Men det är egentligen ganska små förändringar som behövs för att regeringens insatser ändå ska kunna bli ett bättre stöd för lokalområdena”, påpekar Petra Jonvallen, projektledare för granskningen, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA