Misstänkt avlyssning vid Rosenbad

INTEGRITET2014-12-18

Regeringskvarteren kring Rosenbad i centrala Stockholm kan vara utsatta för avlyssning. Falska basstationer kan bevaka mobiltrafik inom och utanför regeringskansliet, enligt Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har genomfört egna tester med den tysktillverkade mobiltelefonen Cryptophon, med inbyggda avancerade krypteringsfunktioner. Mobilen har vid 42 tillfällen registrerat så kallade IMSI-catchers, eller falska basstationer, som skulle kunna övervaka all mobilaktivitet i området.

Dagens Nyheters resultat påminner om det mönster som norska Aftenposten avslöjade i centrala Oslo i helgen. Enligt Aftenposten finns falska basstationer kring regeringskvarteren och stortinget för att avlyssna mobiltelefoner. Den norska säkerhetspolisen har enlig tidningen inlett en utredning. För sin artikel hade också Aftenposten använt sig av en Cryptophone.

Med mobilens hjälp har Dagens Nyheter registrerat 42 misstänkta aktiviteter i mobilnätet på Strömgatan, mellan Rosenbad och Gustav Adolfs torg. Vid dessa tillfällen har mobilen reagerat på att basstationen, alltså den mobilmast som telefonen ansluter sig till, avviker från hur den brukar agera.

Telefonen varnar för aktivitet i mobilens så kallade basband, trots att mobilens operativsystem inte används. Det är en avvikelse från hur vanliga basstationer opererar och skulle i praktiken kunna betyda att telefonen blir uppkopplad mot en falsk basstation från vilken man kan avlyssna till exempel samtal, sms och mejl – och till och med avlyssna mobilens mikrofon utan att det pågår något mobilsamtal.

Enligt Dagens Nyheter har Säpo tagit uppgifterna på stort allvar och bett om ett sammanträffande med Dagens Nyheters reporter på myndighetens kontor i Solna redan samma eftermiddag.

Vid mötet redogjorde DN för ett par av testresultaten och efterfrågade Säpos reaktion. Myndigheten har också fått del av testresultat som publiceras i dagens tidning.

”DNs utrustning indikerar att det kan finnas avvikelser i trafiknätet. Det kan finnas olika förklaringar till det. Jag kan inte gå in på någon närmare bedömning i det fallet nu” säger Åsa Nilsson vid Säpo till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA