Minneshuvud (Uhunmwu-Elao) i mässing som visar en oba (kung) av kungariket Benin. 1700-1800-tal. 
Bild: Tony Sandin/Världskulturmuseerna
Minneshuvud (Uhunmwu-Elao) i mässing som visar en oba (kung) av kungariket Benin. 1700-1800-tal. 

Museer vill återlämna konstskatter

MUSEERNA2023-02-24

Statens museer för världskultur begär regeringens tillstånd att lämna tillbaka 39 konstföremål till Nigeria. Föremålen stals av brittiska trupper under en plundring 1897.

Enligt ett pressmeddelande förvärvades de 39 föremål som Statens museer för världskultur nu vill återlämna mellan 1898 och 1908 av dåvarande Etnografiska avdelningen vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Nu har museimyndigheten utrett bakgrunden och förutsättningarna för att återlämna föremålen från edofolket som myndigheten förvaltar.

Föremålen kan enligt pressmeddelandet knytas till den plundring av Benin City som genomfördes år 1897 under vad som kallats en brittisk straffexpedition till staden.

Utredningen visar att det finns starka etiska skäl för att återlämna föremålen. Det handlar enligt pressmeddelandet bland annat om plundringens våldsamma natur, föremålens kulturella och religiösa betydelse i dagens Nigeria samt den långvariga nigerianska kampen för att återfå föremålen.

”Konstskatterna från Benin City i Nigeria stals och såldes till museer över hela världen utan hänsyn till edofolkets historia eller välmående. Att behålla föremålen när vi nu har kännedom om hur de har förvärvats rimmar illa med Världskulturmuseernas uppdrag och det vore att stödja oetiska museipraktiker”, konstaterar Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin i pressmeddelandet.

De 39 föremål som förvaltas av Statens museer för världskultur är ett litet fåtal av de konstföremål som fördes från Nigeria efter plundringen 1897. Totalt rör det sig om mellan 5 000 och 10 000 kulturföremål som i dag är spridda över hela världen.

35 föremål från edofolket går enligt pressmeddelandet för närvarande att se i en utställning på Etnografiska museet i Stockholm. De är gjutna i kopparlegering, skulpterade i elfenben eller snidade i trä.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA