Museum köpte ut STs representant

SJÖHISTORISKA2003-12-01

STs fackliga företrädare på Statens sjöhistoriska museer har köpts ut av arbetsgivaren.

Av:  Christian Örjestål

– De ville bli av med mig. Jag var för obekväm.

Torbjörn Ericson, före detta sektionsordförande för ST vid Statens sjöhistoriska museer, är arbetslös. Sedan mitten av 90-talet har han varit fackligt aktiv. Under de åren har myndigheten bytt chef fem gånger. Det fackliga arbetet har under perioder känts mycket starkt och nödvändigt. Till slut blev Torbjörn Ericson för obekväm.

– För ungefär ett år frågade arbetsgivaren om det inte var dags för mig att se mig om efter ett nytt jobb. Så det är klart att de ville bli av med mig.

Under samma tid drev Torbjörn Ericson en MBL-tvist mot arbetsgivaren. Och det är i den tvisten som Torbjörn Ericson ser upprinnelsen till att han köptes ut.

– Arbetsgivaren struntade fullständigt i MBL och jag tror att de tyckte att jag var bråkig och obekväm. Men det var ju min skyldighet att driva tvisten.

Enligt Torbjörn Ericson har myndigheten flagrant brutit mot MBL sedan dess.

– Ja, och det är både klantigt och konstigt. För arbetsgivaren vet precis vad lagen säger men man väljer att strunta i den.

I och med att Torbjörn Ericson slutat finns det ingen ordförande för ST vid Statens sjöhistoriska museer. STs vice sektionsordförande är tjänstledig.

Torbjörn Ericson tror att det kommer att påverka museerna.

– Det är ingen hemlighet att arbetsmiljön inom staten är dålig. Och när människor skräms till tystnad och fackets representanter varken har arbetsgivarens förtroende eller respekt – ja, då är det tufft. Ytterst är det besökarna som kommer märka av det här. Och det kommer att påverka deras syn på museerna – till det sämre. Kvaliteten blir lidande då personalen mår dåligt.

Chef för Statens sjöhistoriska museer, överintendent Keith Wijkander, vill inte kommentera Torbjörn Ericsons berättelse.
Det finns ingen ST-ordförande på Statens sjöhistoriska museer. Vad tycker du om det?

– Det är inte bra. Systemet bygger på en dialog mellan arbetsgivare och fack. Men jag är inte orolig – ST kommer säkert att lösa den biten.

Fakta

Statens sjöhistoriska museer består av:

  • Sjöhistoriska museet i Stockholm
  • Vasamuseet i Stockholm
  • Marinmuseet i Karlskrona.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA