Myndighet ser över sin upphandlingsprocess

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-12-21

Lars-Erik Backström, ST-ordförande på Arbetsförmedlingen, tycker att det är bra att bemanningsföretaget Bemannia ska teckna kollektivavtal. Men när han först fick höra talas om upphandlingen blev han oerhört upprörd.

– Nu blir det krig! När folk får reda på att det kommer in ett företag på våra arbetsplatser som inte har kollektivavtal kommer min telefon att explodera, sade Lars-Erik Backström när han fick veta att det skett en upphandling.

ST hade inte fått någon information från arbetsgivaren och Lars-Erik Backström övervägde en tvisteförhandling.

– Vi anser att Arbetsförmedlingen ska klara bemanningen med egen personal utom möjligen vid akuta situationer, förklarar Lars-Erik Backström.

Lägger in kontrollstationer

Nu har parterna träffats och myndigheten bestämt sig för att se över processen kring upphandlingar, bland annat genom att lägga in kontrollstationer om samverkan med de fackliga organisationerna.

Ett beslut Lars-Erik Backström är nöjd med. Han tycker också det är bra att Bemannia är i färd med att teckna kollektivavtal.

– Vi är inte emot bemanningsföretag, men de ska ha bra villkor för sina anställda. Och det är en principfråga att alla med en anställning omfattas av kollektivavtal.

Arbetsförmedlingens preliminära avtal med Bemannia är överklagat och har inte trätt ikraft ännu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA