Myndigheten som har flest fas 3-platser

ARBETSMARKNAD2011-05-24
Drygt 23 000 personer är inskrivna i Arbets- förmedlingens hårt kritiserade fas 3-program, varav 8000 inom offentlig sektor. Skogsstyrelsen toppar inom staten med mer än 300 platser.

Debatten om Arbetsförmedlingens fas 3 har varit hård. Kritiker pratar om åtgärden som slavarbete, som en slutstation för långtidsarbetslösa. De menar att många i fas 3 gör jobb som anställda borde utföra – eller att de utför meningslösa sysslor. De som är placerade i fas 3 får ingen lön, medan anordnarna får 225 kronor per dag i ersättning.

Ungefär en tredjedel av alla som tar emot personer i fas 3 är offentliga arbetsgivare. Framför allt är det kommuner, men flera statliga myndigheter deltar också. Det gäller bland andra Skogsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Riksarkivet och Statens Fastighetsverk.

Får 1,4 miljoner per månad

Skogsstyrelsens 300 fas 3-platser ger ett inflöde på drygt 1,4 miljoner kronor till myndigheten – varje månad. Men enligt Marie Eriksson, personalchef på myndigheten, är det ett nollsummespel, där pengarna går till handledning och material för personerna i fas 3.

Hon tycker inte att myndigheten gör fel.

– Tvärtom. Vi ställer upp för regeringen och staten. Och vi hjälper de här personerna att komma närmare arbetsmarknaden.

Royne Andersson, ordförande för Skogsstyrelsens ST-avdelning, berättar att facket har tagit upp frågan med arbets­givaren.

– Vi tar emot väldigt många och har konstaterat att det kanske inte ser så bra ut. Det är en väldigt knepig balansgång, efter­som de inte får utföra ordinarie uppgifter.

Arbetslös i tre år

Mats Sirén är en av dem som har en fas 3-plats på Skogsstyrelsen. Han har just blivit färdig med ett vindskydd till en rastplats i Janstorpsskogen utanför Nyköping.

– Jag är faktiskt mäkta imponerad och stolt över mig själv. Jag har ju aldrig varit snickare, säger han.

Fem dagar i veckan är han på Skogsstyrelsen, sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han får ut drygt 9 000 kronor efter skatt.

– Jag är 58 år och arbetslös sedan tre år. Nu finns det ingen som vill satsa på mig ändå.

Men ibland, säger han, känns det jobbigt att han kanske »tar jobb från andra«. Kanske skulle anställda eller entreprenörer kunna utföra de jobb som de arbetslösa får göra, tänker han.

– Och så är det jobbigt att jag inte har så många rättigheter. Ingen semester och sådant som anställda har.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.