Myndigheter får nya regleringsbrev

RÄTTSVÄSENDET2019-03-22
Regeringen har beslutat om nya regleringsbrev för Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. De båda myndigheterna ska tillsammans redovisa hur de kan bli bättre på att utreda brott och ställa skyldiga inför rätta.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten får gemensamt i uppdrag att analysera och bedöma resultatet för utredning och lagföring. Enligt de nya regleringsbreven ska myndigheterna bland annat särskilt analysera och beskriva utvecklingen när det gäller utredningar av sexualbrott, brott mot barn samt brott i nära relation. Myndigheterna ska också beskriva vilka åtgärder som vidtas för att förbättra uppklaringen av brott med hedersmotiv. Regleringsbreven innehåller också ytterligare uppdrag för myndigheterna.

”Regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda till 2024 fortsätter med oförminskad kraft. Det är en tuff och viktig utmaning för hela myndigheten. Vid sidan av uppdraget att växa som organisation och öka attraktiviteten i polisyrket pekar vi på ett antal områden som behöver extra fokus framöver. Det handlar bland annat om att stärka upp gränskontrollverksamheten och polisens närvaro i hela landet”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, i ett pressmeddelande.

Regeringen beslutade om myndigheternas regleringsbrev i december. Då var regeringen fortfarande en övergångsregering med begränsade möjligheter att ge uppdrag och ställa krav. I de nu beslutade ändringsbreven har regeringen enligt pressmeddelandet förstärkt styrningen och gett myndigheterna nya och kompletterande uppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.