Myndigheter slarvar med samordning

FINSAM2007-05-16

Försäkringskassan, Ams och Socialstyrelsen slarvar med Finsam-projektet, som ska samordna insatserna för rehabilitering. Det anser Statskontoret i en granskning.

Syftet med Finsam är att rehabilitera personer som står utanför arbetsmarknaden. Meningen är att samordna insatserna från Försäkringskassan, länsarbetsnämnder, kommuner och landsting för att försöka få människor tillbaka till förvärvsarbete. Samordningen ska ske genom lokala samordningsförbund. I 16 län har samordningsförbund bildats, med 107 deltagande kommuner. Totalt har förbunden gjort insatser för cirka 10 000 personer och använt drygt hälften av de anslagna medlen på 225 miljoner kronor.

Enligt Statskontorets rapport till regeringen ger Försäkringskassan, Ams och Socialstyrelsen inte tillräckligt stöd till samordningsförbunden. Förbunden möter tjänstemän på lokal nivå som visar lågt intresse för Finsam. Enligt rapporten är bristande intresse hos myndigheterna en viktig orsak till att deltagarna inte är fler och att de tilldelade medlen inte använts fullt ut. Och att myndigheterna på lokal och regional nivå ger förbunden låg prioritet beror sannolikt på hur parterna på nationell nivå agerar.

Regeringen bör ge tydligare instruktioner till de berörda myndigheterna att prioritera Finsam, anser Statskontoret. Målet för verksamheten behöver också formuleras tydligare, om regeringen anser att Finsam bör ges en högre prioritet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA