Myndigheter tveksamma till servicetjänster

STATENS SERVICENTER2015-09-15

Flera myndigheter vill slippa överlåta sin administration till Statens servicecenter. På Trafik­verket anser man att kollektivavtalet står i vägen.

Statens servicecenter, SSC, vill ta över löne- och ekonomiadministration från så många myndigheter som möjligt.

Men många myndigheter är motvilliga. Av 74 myndigheter som SSC kontaktat i år har 60 svarat att de vill dröja. Vissa uppger att de behöver anpassa sin orga­nisation och invänta pensionsavgångar. And­ra vill först avsluta avtal med externa leverantörer.

14 har svarat att de inte alls vill ansluta sig. Flera hävdar att det blir dyrare och sämre och att de förlorar kontrollen över kostnaderna.

SSC bedömer att endast tre av dessa har »adekvata skäl« och bör undantas. Det är Försvarsmakten, Försvarets radio­anstalt och Säkerhets­polisen, vars krav på sekretess är svåra för SSC att tillgodose. Till rege­ringen skriver SSC att de övriga myndigheterna både kan och bör anslutas senast 2021.

Trafikverket vill avstå med motiveringen att servicecentrets löne­system varken passar ihop med kollektivavtal eller myndighetens ekonomimodell.

STs avdelningsordförande på Trafik­verket, Jerk Wiktorsson, säger att kollektivavtalet är ett komplicerat lapptäcke efter den stora myndighets­sammanslagningen 2010. Både fack och arbetsgivare anser att en anslutning skulle kräva en omförhandling av kollektivavtalet.

– Det säger sig självt att vi inte kan omförhandla bara för att passa in i ett system, säger Jerk Wiktorsson.

Enligt finansdepartementet kommer regeringen att besluta om en tvingande förordning om anslutningen av löne­relaterade tjänster under kommande budgetperiod.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA