Annons:

Myndigheters miljöhänsyn granskas

MILJÖ2021-08-23

Riksrevisionen ska genomföra en granskning av om de statliga myndigheterna tar hänsyn till miljömässig hållbarhet vid upphandlingar.

I ett pressmeddelande konstaterar Riksrevisionen att myndigheter upphandlar varor och tjänster till ett värde av 782 miljarder kronor årligen. Det motsvarar cirka 18 procent av Sveriges hela bruttonationalprodukt, BNP. Flera upphandlingslagar föreskriver att myndigheterna ska ta miljöhänsyn där det är motiverat i samband med sina upphandlingar. Riksdagens finansutskott har uttryckt att Sverige ska vara ledande när det gäller att ta hänsyn till miljön vid upphandlingar.

Riksrevisionens nu planerade granskning ska ge ett underlag för hur de statliga myndigheterna tar hänsyn till miljömässig hållbarhet i samband med sina upphandlingar, samt vilket stöd de får med detta av Upphandlingsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA