Myndigheters miljöhänsyn granskas

MILJÖ2021-08-23
Riksrevisionen ska genomföra en granskning av om de statliga myndigheterna tar hänsyn till miljömässig hållbarhet vid upphandlingar.

I ett pressmeddelande konstaterar Riksrevisionen att myndigheter upphandlar varor och tjänster till ett värde av 782 miljarder kronor årligen. Det motsvarar cirka 18 procent av Sveriges hela bruttonationalprodukt, BNP. Flera upphandlingslagar föreskriver att myndigheterna ska ta miljöhänsyn där det är motiverat i samband med sina upphandlingar. Riksdagens finansutskott har uttryckt att Sverige ska vara ledande när det gäller att ta hänsyn till miljön vid upphandlingar.

Riksrevisionens nu planerade granskning ska ge ett underlag för hur de statliga myndigheterna tar hänsyn till miljömässig hållbarhet i samband med sina upphandlingar, samt vilket stöd de får med detta av Upphandlingsmyndigheten. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.