Myndighetschefer köps ut efter lek med sexfrågor

PENSIONSMYNDIGHETEN2021-11-02

Två chefer på Pensionsmyndigheten köps ut efter att ha medverkat på en konferens där en lek med sexfrågor arrangerats. Enligt myndighetens HR-chef Erik Ekblad var utköpen, som kostar myndigheten drygt 1,2 miljoner kronor, en förutsättning för att komma överens om att anställningarna skulle avslutas.

Det var under en konferens tidigare i höstas som det ordnades en frågelek där medarbetare på Pensionsmyndigheten skulle ta ställning till vilka kollegor som de skulle vilja ha sex med. Efter konferensen har två chefer avslutat sina tjänster. Det var Sveriges Radio P4 först att rapportera om.

Enligt Erik Ekblad, HR-chef på Pensionsmyndigheten, har myndigheten intervjuat 14 deltagare på konferensen, som vittnat om att leken har ägt rum.

– Det har inte förekommit sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling, men leken har förekommit. Det är klandervärt, olämpligt och oacceptabelt, säger Erik Ekblad.

Han vill inte kommentera om cheferna, som lämnade sina tjänster den sista oktober, har varit ansvariga för leken. Däremot säger han att chefernas beteende inte har varit förenligt med Pensionsmyndighetens värdegrund.

Av den anledningen har myndigheten nått en överenskommelse med cheferna som köps ut och får nio månadslöner var. Det motsvarar 738 000 kronor respektive 540 000 kronor.

Erik Ekblad menar att utköpet var nödvändigt.

– I och med att vi har kommit fram till att det inte har förekommit sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling är frågan på vilken grund vi hade kunnat säga upp dem. Det här var en förutsättning för att komma överens om att anställningarna skulle upphöra, säger han.

Ann-Christine Jonsson, avdelningsordförande för ST inom Pensionsmyndigheten, anser att det var viktigt att cheferna lämnade sina poster.

– Den här frågeleken var direkt olämplig och stötande. Man förstår inte att det kan hända. I sådana här fall måste det vara nolltolerans, säger hon.

Hon har förståelse för att arbetsgivaren har valt att köpa ut cheferna.

– Man kan tycka att det är jättemycket pengar men å andra sidan så vet alla vi som jobbar fackligt hur las-reglerna är. Att de hade betett sig olämpligt stod klart men om man hade drivit frågan vidare är det inte säkert att det hade varit skäl för uppsägning. Hade vi haft dem kvar hade det skadat pensionsspararnas förtroende för myndigheten ännu mer, säger Ann-Christine Jonsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA