Myndighetschefer köps ut efter lek med sexfrågor

PENSIONSMYNDIGHETEN2021-11-02
Två chefer på Pensionsmyndigheten köps ut efter att ha medverkat på en konferens där en lek med sexfrågor arrangerats. Enligt myndighetens HR-chef Erik Ekblad var utköpen, som kostar myndigheten drygt 1,2 miljoner kronor, en förutsättning för att komma överens om att anställningarna skulle avslutas.

Det var under en konferens tidigare i höstas som det ordnades en frågelek där medarbetare på Pensionsmyndigheten skulle ta ställning till vilka kollegor som de skulle vilja ha sex med. Efter konferensen har två chefer avslutat sina tjänster. Det var Sveriges Radio P4 först att rapportera om.

Enligt Erik Ekblad, HR-chef på Pensionsmyndigheten, har myndigheten intervjuat 14 deltagare på konferensen, som vittnat om att leken har ägt rum.

– Det har inte förekommit sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling, men leken har förekommit. Det är klandervärt, olämpligt och oacceptabelt, säger Erik Ekblad.

Han vill inte kommentera om cheferna, som lämnade sina tjänster den sista oktober, har varit ansvariga för leken. Däremot säger han att chefernas beteende inte har varit förenligt med Pensionsmyndighetens värdegrund.

Av den anledningen har myndigheten nått en överenskommelse med cheferna som köps ut och får nio månadslöner var. Det motsvarar 738 000 kronor respektive 540 000 kronor.

Erik Ekblad menar att utköpet var nödvändigt.

– I och med att vi har kommit fram till att det inte har förekommit sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling är frågan på vilken grund vi hade kunnat säga upp dem. Det här var en förutsättning för att komma överens om att anställningarna skulle upphöra, säger han.

Ann-Christine Jonsson, avdelningsordförande för ST inom Pensionsmyndigheten, anser att det var viktigt att cheferna lämnade sina poster.

– Den här frågeleken var direkt olämplig och stötande. Man förstår inte att det kan hända. I sådana här fall måste det vara nolltolerans, säger hon.

Hon har förståelse för att arbetsgivaren har valt att köpa ut cheferna.

– Man kan tycka att det är jättemycket pengar men å andra sidan så vet alla vi som jobbar fackligt hur las-reglerna är. Att de hade betett sig olämpligt stod klart men om man hade drivit frågan vidare är det inte säkert att det hade varit skäl för uppsägning. Hade vi haft dem kvar hade det skadat pensionsspararnas förtroende för myndigheten ännu mer, säger Ann-Christine Jonsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.