Nämnd granskar buggning

INTEGRITET2012-10-11
Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har inlett en granskning av Rikskriminalen, sedan Dagens Juridik avslöjat att Rikskriminalen använt hemlig avlyssningsutrustning utan domstolsbeslut.

Det var under en pågående rättegång i ett omfattande narkotikamål i Stockholms tingsrätt det kom fram att Rikskriminalen utan tillstånd utrustat en bil med dold avlyssningsutrustning. Bilen användes av en person knuten till polisen som i hemlighet infiltrerat narkotikaligan. Bland annat användes bilen för en resa mellan Sverige och Spanien i samband med infiltrationen av de så kallade målpersonerna, skriver Dagens Juridik.

Bilen lånades också ut till flera enskilda misstänkta, och i samband med det skulle samtal som fördes i bilen kunna avlyssnas. Enligt uppgift i tingsrätten från polisgruppens befäl fungerade aldrig utrustningen, medan en av polismännen hävdade att inget av det avlyssnade kunde lagras, skriver tidningen.

Nu ska Rikskriminalens agerande granskas av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

”Det här handlar om viktiga principfrågor som vi förhoppningsvis nu kan få fullständigt belysta och klarlagda av nämnden”, säger advokat Johan Eriksson, som företräder en av de åtalade, till Dagens Juridik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.