Nattjobb ger ökad arbetstid

SIS2003-12-16

På Statens institutionsstyrelse (SiS) får anställda med enbart nattjänstgöring förlängd arbetstid. Våra förhandlare har sålt ut oss, säger Björn Lager.

Från september gäller ett nytt lokalt arbetstidsavtal för Statens institutionsstyrelse.
En majoritet av de 1 600 behandlingsassistenterna får en arbetstidsförkortning från 38 till 37 timmar i veckan. En mindre grupp som enbart arbetar natt får istället arbetstiden förlängd från 34 timmar och 15 minuter per vecka till 34 timmar och 40 minuter.

– Jag kan inte acceptera att vi får längre arbetstid! Det är rakt emot STs strävan att förkorta arbetstiden, säger Björn Lager, nattarbetande och ST-SiS företrädare på Solgårdens ungdomshem i Falkenberg.
Ingvar Larsson, avdelningsordförande, betonar avtalets fördelar men har full förståelse för reaktionen:

– Självklart är vår målsättning att alla ska få kortare arbetstid, men vi nådde inte dit. Men det finns möjligheter att justera de ständigt nattarbetande genom lokal-lokala lösningar på institutionerna. Antingen genom ett lokal-lokalt arbetstidsavtal eller genom löneförhandlingar.
– Fast det är klart, kompensationen är inte garanterad. Det är en förhandlingsfråga, slutar Ingvar Larsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA