Rainer Sauer i antinazistisk demonstration.
Rainer Sauer i antinazistisk demonstration.

Nazister dödshotar fackligt aktiva

TYSKLAND2009-01-08

Det tyska facket Verdi kräver att det högerextrema partiet NPD förbjuds. Militanta nynazister kontrar med dödshot mot en ombudsman och hans familj. ”De vill skrämma facket till tystnad”, säger han.

Av:  Christoph Andersson

På ombudsmannen Rainer Sauers hus i den lilla staden Bocholt i Ruhrområdet finns märken efter kulhål. Någon eller några har skjutit skarpt mot hans bostad. Nattetid får han besök av militanta högerextremister, som spelar nazimusik på hög volym. Dagtid blir han trakasserad av tyska högerextremister eller får anonyma brev.

”Vi ska göra köttfärs av dig”, heter det i ett brev från ”Sturmfront Deutschland Erwache”. Brevet riktar sig inte bara till Rainer Sauer, utan även till andra inom Verdi.

”Ni är nationens förbrytare, vi ska utrota er”, heter det vidare i brevet. Det är undertecknat ”Heil Hitler”.

– Så har det hållit på i flera års tid. Ända sedan Verdi intensifierade sitt arbete mot NPD och extremhögern, men också sedan jag personligen försökte stoppa NPD här i Bocholt, säger Rainer Sauer.

NPD har som mål att bli invalt i kommunparlamentet, men också att göra orten till bas för sitt ungdomsförbund JN. För att hindra NPD bildade Rainer Sauer en lokal aktionsgrupp, som samlade uppåt 2000 personer till antinazistiska demonstrationer under parollen ”Bocholt stellt sich quer, Bocholt ställer sig i vägen”.

– Sådant gör man uppenbarligen inte ostraffat, säger han.

Rainer Sauer börjar frukta för sitt liv. I december utfördes ett mordförsök på polischefen Alois Mannichl i den bayerska staden Passau. Precis som Rainer Sauer hade han agerat kraftfullt mot extremhögern. Attentatet hade föregåtts av hot och förtäckta dödshot på högerextrema hemsidor.

– Likadant är det i mitt fall, säger Rainer Sauer. Det känns som om ultrahögern försöker hetsa någon eller några att begå ett attentat. Visserligen lyckades jag få Youtube att frivilligt ta bort flera filmer med hotfullt innehåll, men de juridiska möjligheterna att agera är obefintliga. De högerextrema använder sig av servrar i USA, långt utom räckhåll för tysk polis.   

Polisfacket GdP i Nordrhein-Westfalen varnar för att Rainer Sauer och andra fackliga antinazister kan drabbas av samma öde som polischefen Mannichl. Ingenstans i Tyskland begås så många högerextrema våldsbrott som i just Nordrhein-Westfalen.

Rainer Sauers strategi att kontra hoten är att öppet berätta om dem i media. Han har också skapat en egen hemsida, som löpande informerar om högerextremt våld.  

Uwe Woetzl på Verdis förbundskansli i Berlin säger:

– Vi ser väldigt allvarligt på hoten och angreppen mot Rainer Sauer. Ytterst riktar de sig mot hela Verdi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Inlagt av Kim Fredriksson (ej verifierad) tors, 01/08/2009 - 13:25
Om ni hade kollat upp saker och ting så hade ni förstått ganska snabbt att Verdi är en ökänd fackförening som mer än ofta huserar och ger stöd till vänsterextrema krafter som i realiteten är betydligt värre än NPD ur ett demokratiskt perspektiv om man tänker på t ex RAF mfl.

Dessutom är det för mig ofattbart att ett fack vill förbjuda ett demokratiskt parti. Borde inte facket hålla sig till att arbeta för arbetarna och lämna partipolitiken till politikerna? Eller är det gammal vana från marxistiskt håll om att förbjuda yttrandefrihet som hägrar nu igen?