Våldsvåg mot tyska fack

TYSKLAND2010-09-01

Det högerextrema våldet ökar i den nordtyska delstaten Mecklenburg. Attacker riktas mot partilokaler, politiker – och fackföreningshus.

Av:  Christoph Andersson

På morgonen 23 augusti var LOs tyska motsvarighet DGBs och Verdis gemensamma fackföreningshus i Neubrandenburg inte sig likt. På husfasaden stod: ”Slå sönder fackföreningarna”. I närheten var hakkors klottrade.

– Ungefär likadant såg det ut på trettiotalet, innan nazisterna förbjöd fackföreningar och likviderade fackliga företrädare, säger DGBs ordförande- Gisela Ohlemacher.

Ändå var skadorna ringa jämfört med andra attacker. Under april till augusti har uppåt 50 räder riktats mot olika partiers lokaler, politiker och statstjänstemän.

I en lokal hälldes tjära och fjädrar ut i på golvet. I en annan krossades alla fönster. I ett tredje sprayades dödshot på en borgmästares villa. Och i ett fjärde sprängdes en åklagares brevlåda. Han var specialiserad på högerextrem brottslighet. Liknande attacker har även drabbat poliser, enligt polisfacket GdP.

Allt började i april. På en högerextrem hemsida publicerades långa listor över adresser till partikontor och politiker. ”Kanske läge att titta förbi”, löd budskapet. ”Också på din ort finns demokrater”.

Bakom sidan stod och står alltjämt en ledande tysk högerextremist. Sedan dess har alla etablerade partier drabbats av attacker, förutom det tyska nationaldemokratiska partiet, NPD. Det högerextrema partiet har sex platser i delstatsparlamentet och hoppas vinna fler mandat i nästa års delstatsval.

– Strategin tycks vara att skapa rädsla och osäkerhet inför valet, säger Gisela Ohlemacher.

Från NPDs sida skylls alla attentat på ”vänsterextremister”. En av tysklands ledande experter på högerextremism, professorn Hajo Funke vid Berlins fria universitet, varnar för att attackerna kan tillta under 2011.

– Målet är terror, säger han till tysk TV.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt