Svenskar jagas för misshandel av fackföreningsman

TYSKLAND2009-02-17

Den tyska polisen har skickat ut rikslarm efter tre svenska högerextremister. De är alla män och 19, 20 respektive 26 år gamla. Gruppen misstänks för att ha deltagit i en attack mot fackföreningsfolk – och grov misshandel. 

Av:  Christoph Andersson

Attacken ägde rum i helgen vid en rastplats utanför staden Jena i delstaten Thüringen. Där gjorde två bussar som chartrats av DGB, Tysklands motsvarighet till LO, ett kort stopp. Bussresenärerna var på väg hem från Dresden. Där hade de deltagit i en facklig demonstration mot en högerextrem marsch, anordnad av de tyska nationaldemokraterna, NPD.

– Efter några minuter anlände en annan buss. Ur den steg nynazister som började provocera kollegorna. En blev slagen i ansiktet, säger ögonvittnet Holger Kindler från DGB i Hessen.

Alla tog sig under slag och sparkar snabbt tillbaka in i bussarna, men en medlem i byggfacket hann inte undan. Nazisterna krossade bussdörren och drog ut honom, enligt Holger Kindler.

– Han sparkades av tre eller fyra nazister. Ytterligare 10-15 nazister ställde sig i en halvring runtomkring, förklarar han.

Mest aktiva i misshandeln ska de tre svenska nazisterna ha varit. Följden av attacken blev att fem personer tvingades uppsöka sjukhus. Den skadade mannen fick så allvarliga skallskador att han operaredes i måndags. Frågan är om han blir fullt återställd.

– Vi har gått ut med rikslarm för att hitta de tre svenskarna, säger Thomas Hofman vid polisen i Jena till ST Press. Men vi har ännu inte bestämt om vi ska begära hjälp från svensk polis.

Paradoxalt nog stoppades bussen med svenskarna på Autobahn av en polispatrull, bara ett par minuter efter misshandeln. Patrullen gjorde ID-kontroller av samtliga på bussen, inklusive svenskarna. Men av misstag tillät polismännen bussen att köra vidare, med följd att de tre svenskarna försvann spårlöst.

Attacken och polisens agerande har väckt kraftig kritik från DGB och andra fackliga organisationer. Den tyske DGB-ordföranden Michael Sommer drar paralleller med hur nazisterna på tidigt 30-tal misshandlade fackföreningsfolk och socialdemokrater. DGB kräver nu ett omedelbart förbud av det högerextrema partiet NPD och andra högerextrema grupperingar.

– Det gör oss till en måltavla för extremhögern. Mot den bakgrunden frågar jag mig varför polisen inte skyddar vårt folk bättre, säger Michael Rudolph som är DGB-ordförande i Norra Hessen och vars fack chartrat de attackerade bussarna.

En liknande attack ägde rum i staden Chemnitz. Även där överföll nazister fackligt aktiva, som var på väg hem efter helgens demonstration i Dresden. I ett pressmeddelande från NPD bagatelliseras händelserna. Även NPD brukar få sina bussar förstörda, heter det kort.   

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.