Ungdomar från tyska fackliga organisationer blockerar gatorna för att stoppa den anti-islamska manifestationen.<br>Foto: Christoph Andersson
Ungdomar från tyska fackliga organisationer blockerar gatorna för att stoppa den anti-islamska manifestationen.<br>Foto: Christoph Andersson

Tyska facket protesterar mot SD

TYSKLAND2010-04-09

I slutet av mars deltog Sverigedemokraterna i en anti-islamsk manifestation i delstaten Nordrhein-Westfalen. Tyska facket var på plats för att protestera – och fick ut 5000 personer på gatan.

Av:  Christoph Andersson

– Det är en jättelik provokation att Sverigedemokraterna och andra partier på yttersta högerkanten samlas för att hetsa mot muslimer, säger facklige förtroendemannan Felix Brötz från kemifacket IGBCE.

Tillsammans med folk från DGB, den tyska motsvarigheten till LO, demonstrerar Felix Brötz utanför ett gammalt slott i Gelsenkirchen. Bakom dess murar och dubbla polisavspärrningar sitter 250 företrädare för belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ och tyska PRO NRW, ett parti som hittills bara finns i delstaten Nordrhein-Westfalen. Delstatens säkerhetspolis klassar PRO NRW som högerextremt.

Något som inte hindrar Sverigedemokraterna från att låta sin riksdagskandidat Kent Ekeroth tala på mötet.

– Welcome, mister Ekeroth! heter det från talarstolen.

Han säger att den västerländska civilisationen hotas av islam. Han tar Sverige som ett exempel på hur ”illa situationen blivit”. Kent Ekeroth anser att statsministern och oppositionsledaren sviker svenskarna och svenskheten. Muslimerna är för många.

– Islamiseringen av Sverige har också lett till våldsamheter, hävdar Kent Ekeroth.

– Om detta är tacken för att vi öppnat vårt land för dessa människor, så har jag bara en sak att säga: Tack så mycket och adjö. Åk hem!

På mötet deltar också den svenske miljonären Patrik Brinkmann, som tidigare samarbetat med det högerextrema tyska partiet NPD. Likaså Andreas Molau, som tidigare kandiderat till posten som ordförande för NPD.

Men Kent Ekeroth säger sig inte betrakta någon på mötet som ”extremist”. Ändå kan en man med nazistiska symboler checka in. Senare avvisas mannen, som upptäckts av några reportrar. När ett tyskt TV-team ställer frågor om händelsen jagas det bryskt ut ur salen.

Ute på gatan fortsätter Felix Brötz att protestera ihop med tvåhundra andra. Påföljande dag får facket ut 5000 personer på gatan. Anledningen är att ultrahögern flyttat sin islamprotest till platsen framför en moské i Duisburg.

Ungdomar från IG Metall, Verdi och DGB blockerar gatorna för att stoppa ultrahögerns manifestation – och blir bortburna av polisen.

– Polisfacket tillhör DGB och delar vår syn på ultrahögern. Jag kan bara råda svenska facket att göra som vi – protestera kraftfullt. En dag kan det vara för sent, som i Tyskland 1933, säger Stefan Orten från DGB i Köln – strax innan han blir bortburen av polisen.

Fotnot: Christoph Andersson var på plats i Tyskland för att göra en dokumentär för P1.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, till höger, vid den anti-islamska manifestationen.
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, till höger, vid den anti-islamska manifestationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.