Nedstängning av myndigheter i USA tillfälligt stoppad

USA2021-10-01
I sista minuten lyckades USAs kongress fatta ett beslut om att förlänga budgetåret. Det innebär att den hotande nedstängningen av de federala statliga verksamheterna har undanröjts, åtminstone för en kortare tid.

Det var en för Washington DC ovanlig gest när tillräckligt många senatorer från Demokraterna och Republikanerna valde att rösta för att USAs statsapparat får fortsatt finansiering, trots att budgetåret egentligen är slut, skriver TT.

Det förslag som lades fram fick en klar majoritet i representanthuset, vilket gav president Joe Biden en möjlighet att skriva under beslutet om den beslutade lagen före deadline vid midnatt natten mot fredag.

Men de stora stötestenarna i budgetförhandlingarna återstår att lösa. Det handlar om presidentens sociala reformpaket om 3 500 miljarder dollar, och om infrastruktursatsningar på 1 200 miljarder dollar. Och kongressen måste också samla sig till ett beslut om att höja det så kallade skuldtaket som begränsar möjligheterna att låna upp pengar för de statliga verksamheterna.

Beslutet på torsdagskvällen amerikansk tid innebär att risken för nedstängning av statliga verksamheter skjuts på framtiden, men kommer att dyka upp på nytt om några veckor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.