USAs statsapparat hotas av nödstopp

USA2021-09-30
USA står inför risken för en omfattande nedstängning av statsapparaten om inte representanthuset kan komma till ett beslut om finansieringen under denna vecka.

President Joe Bidens demokratiska parti är splittrat över två genomgripande förslag gällande social välfärd och klimatfrågor, skriver New York Times. En konservativ falang inom partiet motsätter sig förslagen, och håller därför också emot ett budgetbeslut som krävs för att finansiera den statliga verksamheten. Ett beslut om att höja skuldtaket måste fattas den här veckan för att förhindra att statsapparaten börjar stängas ner på grund av brist på pengar.

Utfallet för presidentens två stora reformpaket kan vara avgörande för presidentens period vid makten, konstaterar tidningen. Men det är en kamp mot klockan eftersom de kopplats till de budgetbeslut som krävs för att omfinansiera den statliga verksamheten. Om ett beslut att höja skuldtaket inte kan fattas senast vid midnatt natten mot fredag, amerikansk tid, kommer delar av statsapparaten att tvingas påbörja en nedstängning.

Det är framför allt den stora satsningen på sociala välfärdsfrågor som gjort att de mest  konservativa demokraterna satt sig på bakhasorna. Senator Joe Mancin III från West Virginia kallade paketet, som kommer att kosta 3,5 biljoner dollar, för ”ekonomiskt vansinne” i ett uttalande på onsdagen, skriver tidningen. Klyftan växer ytterligare mellan de två falangerna i demokratiska partiet i och med senatorns ställningstagande.

Om ett beslut att höja skuldtaket inte kommer senast i mitten av oktober kommer hela den statliga verksamheten att tvingas till ett stopp på grund av brist på pengar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.