Nio av tio säger nej till kvotering

TCO2005-10-20

En överväldigande majoritet av svenskarna säger nej till kvotering av föräldraledigheten, enligt en undersökning som Sifo utfört på uppdrag av TCO.

Sifo har telefonintervjuat 1 000 personer mellan 15 och 74 år om deras inställning till föräldraledighet och hur man ska få livspusslet att gå ihop. Nästan alla, 97 procent, tycker att mammor och pappor borde dela mer lika på föräldraledigheten, men bara 13 procent är positiva till fler pappamånader. Var tredje tror att högre kvinnolöner är det bästa sättet att få föräldrarna att dela ledigheten mer lika.

Varannan tycker att det bästa sättet är att låta föräldrarna bestämma själva. Medan tre procent av de intervjuade tycker inte att föräldraledigheten ska bli mer lika.

På frågan hur man ska bära sig åt att få livspusslet att gå ihop svarar var tredje att båda föräldrarna bör gå ner i arbetstid. Nästan lika många förordar en generell arbetstidsförkortning.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet uttalar sig STs ordförande Annette Carnhede för en kvotering av föräldraledigheten (länk ovan till höger).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA