Nordiskt stöd till facklig kamp

SYDKOREA2003-07-29

I Sydkorea är fackligt arbete ofta förknippat med arresteringar. NSO och ST stöder kampen om fackliga fri- och rättigheter.

Av:  Christian Örjestål

De sydkoreanska statstjänstemännen, Korean Government Employees Union (KGEU), för en kamp för fackliga fri- och rättigheter. På förbundets ettårsdag besökte STs, tillika NSOs, ordförande Annette Carnhede Seoul för att delta i en stor manifestation.

– Det finns en oerhörd kraft och vilja att förändra bland de fackligt aktiva i Korea. Och den nya presidenten har en del förslag för att öppna upp för den fackliga verksamheten, säger Annette Carnhede.

Idag får de statsanställda organisera sig på sina arbetsplatser men det är förbjudet att bilda förbund. Det innebär att det är svårt att få någon tyngd bakom de fackliga kraven. Dessutom finns det ingen konflikt- eller förhandlingsrätt. Men nu kan en förändring alltså vara på väg.

– Presidenten vill att de statligt anställda ska få bilda förbund och ges förhandlingsrätt men i kongressen är majoriteten konservativ och det är ett problem, säger Annette Carnhede.

ST och NSO stöder KGEU ekonomiskt och med utbildningsinsatser.

Fakta

NSO – de nordiska fackförbunden för statstjänstemän – bildades 1984 och representerar 300 000 statstjänstemän i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA