Norr kräver mer ideologi

ST2004-05-11

Vid regionkonferensen i Luleå ställdes krav på en bredare ideologisk diskussion inom förbundet.

Av:  Christian Örjestål

Under april genomförde ST 12 regionkonferenser, från Malmö i söder till Luleå i norr. Regionkonferenser och regionala råd är förbundets nya plattform för regional och lokal samverkan. 
Vid konferensen i Luleå deltog 18 förtroendevalda från Norr- och Västerbotten. Rekrytering och utbildning var några frågor som diskuterades.
Dessutom enades konferensen om ett ”medskick” som förbundsstyrelsens representant, Ing-Marie Nilsson, fick ta med sig till förbundsstyrelsen. Det handlade bland annat om:
l Bättre central opinionsbildning.
l Tveksamheter till STs nya lönepolitik.
l Krav på en mer omfattande ideologisk diskussion inom förbundet.
l Förbundsstyrelsens ledamöter behöver vara mer ute hos de lokala facken.
Speciellt frågan om STs lönepolitik diskuterades flitigt. Eva-Lena Engberg, från Umeå universitet, menade att lönesättningssamtal är ”ett långsiktigt sätt att skjuta den fackliga rörelsen i sank”.
Stefan Gustafsson, från Ams i Piteå, höll med och menade att det är dags att sätta ned foten mot de individuella lönesamtalen och bli ”Lite Törnman”.
Konferensen valde Maria Bodén och Eva-Lena Engberg, Norr- respektive Västerbotten, till representanter i regionala rådet.

Regionkonferenser

Regionkonferenserna ska fånga upp lokala förhållanden och fastställa inriktningar och prioriteringar av det lokala och regionala förbundssamarbetet. Dessutom ska konferenserna utse representanter till det regionala rådet. Rådet, som består av representanter från de olika länen, ska planera verksamheten i enlighet med konferensernas prioriteringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA