Norsk storstrejk under två timmar

NORGE2015-01-28
Norska lärare, tåg- och busspersonal lade i dag ned arbetet under ett par timmar. Protesterna gäller regeringens föreslagna förändringar i arbetsmiljölagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Mellan klockan 14 och 16 lade en mängd olika yrkesgrupper över hela Norge ned arbetet.  Det är den största strejken i landet sedan 1990-talet. Bakom protesterna står de tre fackliga centralorganisationerna LO, Unio och YS. Tillsammans representerar de 1,5 miljoner arbetstagare. 

Strejken handlar om att regeringen vill ändra i arbetsmiljölagen så att arbetsgivare får friare händer att förlägga arbetstiden. Man vill också förlänga perioden för provanställningar.

Facken befarar att förändringarna öppnar upp för fler tidsbegränsade anställningar och för att att arbetsgivaren i högre grad kommer att kunna tvinga någon att arbeta mer obetald övertid.

”Det vi reagerar på är de stora ändringarna som bland annat handlar om användande av tillfälliga anställningar. Man skapar en otrygghet i det norska arbetslivet som inte finns nu”, säger Terje Skyvulstad som är vice ordförande för lärarfacket Utdanningsforbundet till Ekot i Sveriges Radio.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.