Nu kan de gå tillbaka till jobbet

USA2013-10-17

I dag kan 800 000 federalt anställda i USA gå tillbaka till jobbet. Men det var i sista minuten som republikaner och demokrater slöt den överenskommelse som innebär att skuldkrisen är löst, i alla fall tillfälligt.

Sedan 1 oktober har 800 000 federalt anställda fått stanna hemma från jobbet utan lön.

Orsaken var att politikerna inte kunde komma överens i budgetförhandlingarna, i första hand för att republikanerna har velat stoppa finansieringen av demokraternas sjukförsäkringsreform, ”Obamacare”. Republikanerna har också blockerat en höjning av skuldtaket - gränsen för hur mycket landet får låna.

I går kväll kom demokrater och republikaner överens om att tillfälligt höja skuldtaket. Hade det inte skett senast i dag skulle USA ha riskerat att tvingas ställa in sina betalningar.

Överenskommelsen innebär också att 800 000 federalt anställda kan gå tillbaka till jobbet i dag efter att ha varit permitterade i 16 dagar utan lön.

Men beslutet gäller bara fram till 7 februari och de statsanställda har bara blivit lovade att få jobba fram till 15 januari nästa år. Om ingen uppgörelse kommer till stånd innan dess finns risk för att de återigen blir permitterade.

Enligt Washington Post var röstsiffrorna för uppgörelsen i senaten 81 för och 18 emot. I representanthuset röstade 285 för och 144 emot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA