Lena Micko blir ny civilminister. Ardalan Shekarabi blir socialförsäkringsminister. Foto: Hans Alm / Kristian Pohl.
Lena Micko blir ny civilminister. Ardalan Shekarabi blir socialförsäkringsminister. Foto: Hans Alm / Kristian Pohl.

Ny civilminister när Shekarabi byter post

REGERINGEN2019-10-01
Ardalan Shekarabi, S, blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Han lämnar därmed posten som civilminister, med ansvar för bland annat den statliga förvaltningen. Ny civilminister blir Lena Micko, S.

Efter att Annika Strandhäll i går meddelat sin avgång kallade statsminister Stefan Löfven till pressträff i dag för att presentera en regeringsombildning.

Han började med att tala om att Ardalan Shekarabi får byta portfölj, och blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll.

– Ardalan får ansvar för några betydelsefulla frågor. Det är pensioner, trygghet för familjer och för den som inte kan arbeta på grund av sjukdom. Det är frågor som är själva grunden för vårt välfärdssystem och en mycket viktig del av bygget i ett starkt samhälle. Pensionssystemet ska leverera för den som går i pension. Pensionssystemet måste stärkas. Den regering som jag leder ska fortsätta att fasa ut den orättfärdiga skatteklyftan mellan arbetstagare och pensionärer, sade Stefan Löfven vid pressträffen.

Ardalan Shekarabi deklarerade att han var hedrad över att bli utsedd till socialförsäkringsminister, och berättade att han tidigt i sin karriär kom i kontakt med pensionsfrågorna. Hela vårt samhällsbygge vilar på att det är den generella välfärden och våra gemensamma trygghetssystem som lägger grunden för ett starkt samhälle, konstaterade han:

– Pensionerna ska vara en av regeringens och socialdemokraternas paradgrenar. Det svenska pensionssystemet är bland de stabilaste i världen. Men alltför många har en pension som är för låg. Landets äldre ska hedras och inte hänvisas till ett liv i fattigdom. Pensionernas ska höjas, sade Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi blir i sin nya roll ansvarig för arbetet med att införa en så kallad familjevecka – en reform som finns med i januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet. I ett första steg ska vardera föräldern få tre extra lediga dagar per år, med planen att det senare ska bli fem dagar per förälder och år.

– Som förälder vet jag hur viktigt det är att kunna kombinera föräldaskap och yrkesliv. Ingen förälder ska känna stress när skolan har en studiedag. Det tjänar ingen på, sade han.

Till civilminister efter Ardalan Shekarabi utsågs Lena Micko, en S-veteran som har varit kommunalråd i Linköping och för närvarande är andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Jag brinner för att göra samhället bättre. Och jag är glad för att ha fått förtroende, sade Lena Micko på pressträffen.

När Stefan Löfven presenterade Lena Micko poängterade han, liksom han gjort många gånger tidigare, att välfärd och statlig service ska vara jämnt fördelad över hela Sverige.

– Lena Micko kommer att leda arbetet med servicekontor för att fler människor ska ha tillgång till statlig service. I den regeringsförklaring jag läste upp för några veckor sedan kunde jag meddela att nya servicekontor skulle etableras bland annat i Storuman och Torsby, men fler kommer presenteras framöver.

Även Lena Micko framhöll frågan om statlig närvaro i hela landet som viktig.

– Jag är glad över att regeringen sett till att stärka den, men det är ett arbete som måste fortsätta, sade hon på pressträffen.

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.