Ny insats gav fler nyanlända jobb

ARBETSLIV2020-12-01

En ny arbetsmarknadsinsats med intensiv språkutbildning, arbetspraktik samt sök- och matchningshjälp gav dubbelt så många lågutbildade nyanlända jobb, enligt en rapport från Göteborg.

En ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i samarbete med Arbetsförmedlingen, visar att det är möjligt att få in betydligt fler lågutbildade nyanlända på arbetsmarknaden. Rapporten bygger på 140 nyanlända lågutbildade i Göteborgs kommun som deltog i Arbetsförmedlingens etableringsinsatser 2017–2018.

Halva gruppen lottades till ett försök där de gavs extra mycket stöd. Kommunen, Arbetsförmedlingen och ett kommunalt bostadsbolag arbetade tillsammans för att ge deltagarna språkträning, arbetspraktik samt hjälp att söka arbete. Den andra halvan fick ta del av reguljära insatser.

Året efter försöket hade tre av tio av dem som fått den extra hjälpen sysselsättning, jämfört med hälften så många i jämförelsegruppen. Som sysselsatt räknas den som har ett osubventionerat arbete eller ett nystartsjobb. Anställningar med mycket hög subventionsgrad räknas inte som sysselsättning.

”Vi ville ha ett mått som fångar att en person etablerat sig ordentligt på arbetsmarknaden, och har därför inte räknat in exempelvis extratjänster, där hela lönen betalas av staten, eller andra subventionerade anställningar, där 80 procent av lönen betalas av staten”, konstaterar forskaren Ulrika Vikman, en av flera rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Enligt IFAU tar det lång tid för nyanlända flyktingar att etablera sig i Sverige. Det gäller särskilt nyanlända med låg utbildning. Tidigare studier visar samtidigt att lågutbildade sällan tar del av intensiva insatser under de första åren i Sverige.

”Det här försöket visar att etableringen av nyanlända med låg utbildning går att skynda på genom att ge mer intensiv hjälp. Insatsen är inte heller särskilt dyr i jämförelse med andra arbetsmarknadspolitiska insatser”, påpekar en annan av rapportförfattarna, Johan Egebark, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA