Ny a-kassa kan bygga på tidigare inkomst

A-KASSAN2020-05-20
Arbetslöshetsförsäkringen behöver anpassas till en förändrad arbetsmarknad med ett växande antal uppdragsanställningar, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Myndigheten anser att en a-kassa som grundar sig på tidigare inkomst skulle vara enklare.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har granskat hur arbetslöshetsförsäkringen fungerar i förhållande till de nyare arbetsformerna inom den så kallade gig- och delningsekonomin, där arbetsuppgifter görs som uppdrag utan klassiska anställningsförhållanden. Även om antalet sysselsatta än så länge är marginellt behövs enligt IAF ett samlat grepp kring de nya fenomen på arbetsmarknaden i förhållande till de olika välfärdssystemen.

Regeringen har tillsatt en utredning om framtidens a-kassa, och en del av uppdraget är just att utreda en a-kassa baserad på tidigare inkomster. IAF anser i sin rapport att det vore en klar förenkling med en arbetslöshetsförsäkring som baseras på inkomster i stället för en modell som utgår från arbetad tid.

Det ställer höga krav på a-kassorna att utreda om uppdragstagare är självständiga eller osjälvständiga, anser IAF. Det är komplexa bedömningar som måste göras när det gäller egenanställningar och plattformsarbete. Alla omständigheter i det enskilda ärendet måste bedömas, och det går enligt IAF inte att utfärda några generella råd. Det ställer höga krav på a-kassorna att göra en individuell bedömning för att reglerna ska kunna tillämpas rättssäkert och enligt likabehandlingsprincipen. 

Enligt IAF är det viktigt att vissa grundläggande principer i arbetslöshetsförsäkringen bevaras. För att bibehålla legitimiteten och försäkringsmässigheten är det viktigt att den som får a-kassa har bidragit till finansieringen innan arbetslösheten. Endast beskattningsbart arbete eller företagande ska kunna ligga till grund för arbetslöshetsersättning. Det är viktigt att nya fenomen på arbetsmarknaden får verka under samma förutsättningar som de tidigare. Företagen ska konkurrera på lika villkor och detta gäller även när arbetet organiseras i uppdragstagarform, skriver IAF. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.