Utredare ska föreslå förändringar av a-kassan

A-KASSAN2019-06-20
Ersättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare, enligt ett tilläggsdirektiv till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.

Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till den sittande a-kasseutredningen. Beslutet om tilläggsdirektivet bygger på januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster tillsattes i februari i fjol. Den särskilda utredaren Maria Hemström ska bland annat analysera och lämna förslag till hur man kan utforma en arbetslöshetsförsäkring grundad på inkomst. Utredningen ska också analysera och ta fram villkor för arbetslöshetsförsäkringen så att fler blir kvalificerade för a-kassa.

Nu har regeringen beslutat att ge utredningen i uppdrag att också analysera och föreslå hur arbetslöshetsersättningen kan trappas ned tydligt i takt med arbetslöshetens längd. I januariavtalet kom Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna överens om att:

”Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicuritymodell och öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt fasas ut i takt med arbetslöshetens längd”.

I och med det nya tilläggsdirektivet förlängs utredningstiden till15 maj 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.