Ny lag ska ge bättre kontroll av överförmyndare

KONTROLL2006-04-26

Det kommer ett lagförslag för att skärpa kontrollen av överförmyndarna under nästa år. Det lovade justitieminister Thomas Bodström i SVTs Aktuellt.

Riksrevisionen har kritiserat länsstyrelserna för bristande kontroll av de kommunala överförmyndarna och revisionens styrelse har vänt sig till riksdagen och begärt åtgärder.

– En proposition kommer nästa år. Tillsynen ska förbättras över överförmyndarna, och samordningen mellan överförmyndarna ska bli bättre, sa Thomas Bodström till Aktuellt.

Mer än en tredjedel av de inspektioner som länsstyrelserna gjort har visat att överförmyndaren inte följt gällande regler. Trots det har var femte överförmyndare inte granskats alls de senaste tre och ett halvt åren.

När länsstyrelserna konstaterar felaktigheter hos överförmyndaren är det bara undantagsvis man informerar den berörda kommunen, och de senaste tio åren är det bara i en handfull fall felaktigheterna anmälts till polis eller åklagare, har Riksrevisionen konstaterat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA