Ny sajt om offentlighetsprincipen

OFFENTLIGHET2013-02-19

Svenska myndigheter har i 950 fall av 2 400 felaktigt nekat till att lämna ut allmänna handlingar. Det hävdar Utgivarna efter att ha granskat statistik från Domstolsverket.

Utgivarna är en organisation som ägs av SVT, SR, UR, Nyhetsbolaget, TU och Sveriges Tidskrifter. Enligt ett pressmeddelande anser Utgivarna inte att offentlighetsprincipen fungerar som den ska. Därför har organisationen startat en ny webbplats för att öka kunskapen om offentlighet och sekretess.

Utgivarna hänvisar till statistik från Domstolsverket om överklagade beslut, som visar att svenska myndigheter i 950 fall av 2 400 felaktigt nekat till att lämna ut allmänna handlingar:

”Det är tråkigt att det är så fortfarande 2013. Man trodde att det hade hänt mer”, skriver Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter i pressmeddelandet.

Det främsta skälet till felaktiga beslut tror hon är okunskap, att myndigheterna inte utbildar sin personal i offentlighetsprincipen.

På den nystartade webbplatsen allmanhandling.se ska man hitta fakta om offentlighet och sökbara domar. Vissa prejudicerande domar från bakåt i tiden finns inlagda, och arkivet ska löpande fyllas på med alla nya domar som rör offentlighet.

”Sajten ska stärka alla som behöver hjälp med offentlighetsprincipen. Det är viktigt att alla kan offentlighetsprincipen. Vi vill att man ska kunna använda sin demokratiska rättighet och faktiskt granska myndigheterna”, skriver Jeanette Gustafsdotter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA