Ny tjänst för digitala fullmakter

DIGITALISERING2022-10-14

Den nya tjänsten Mina ombud ger alla inom offentlig sektor möjlighet att ge andra inloggningar till digitala tjänster, enligt ett pressmeddelande från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

Digitaliseringen har enligt Digg lett till att fler personer behöver hjälp av någon annan i en digital tjänst. Det är orsaken till att Bolagsverket tagit fram den nya tjänsten Mina ombud. Den gör det möjligt för en person att med hjälp av en digital fullmakt företräda någon annan i en digital tjänst. Det innebär att företagare kan dela ut digitala fullmakter som gäller hos myndigheter, regioner och kommuner som anslutit sig till tjänsten.

Enligt pressmeddelandet är Karlskrona kommun först ut i landet att ansluta sig.

”Nu hoppas vi att fler inom offentlig sektor vill haka på”, kommenterar Michelle Ludovici, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket, lanseringen i pressmeddelandet.

Tjänsten Mina ombud har tagits fram inom Ena, som är en samverkan för digitalisering. Utifrån användarnas behov tar Ena fram digitala lösningar för en gemensam digital infrastruktur för offentlig förvaltning.

Viktoria Hagelstedt, tillförordnad leveransområdeschef för digital utveckling på Digg, berömmer i pressmeddelandet Bolagsverkets arbete med att ta fram tjänsten i samarbete med många andra aktörer. ”Mina ombud är ett bra stöd för myndigheter, regioner, kommuner, företag och medborgare”, framhåller hon.

Enligt Digg kan alla aktörer i offentlig sektor nu ansluta sig till den nationella ombudstjänsten. De digitala fullmakterna ska kunna användas i hela samhället, bland annat inom vård och omsorg, utbildningssektorn och för företag och privatpersoner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA