Nya givar ritar om den fackliga kartan

FACKLIGT2005-12-20

STs ordförande Annette Carnhede anser inte att en sammanslagning av HTF och Sif påverkar ST. Men styrelseledamoten Kjell Strömbäck förordar ett närmande till SKTF – för bolagen kan dock det nya storförbundet vara ett bättre alternativ.

Sif och HTF ska utreda förutsättningarna för att gå ihop till ett förbund. Som främsta orsak anges att många medlemmar befinner sig i en gråzon mellan förbundens avtalsområden.

Annette Carnhede välkomnar initiativet.

– Det är ett steg i rätt riktning. Vi är för många fack.

Hon tror inte att ett nytt storförbund på den privata sidan riskerar att marginalisera ST.

Det gör däremot Kjell Strömbäck, avdelningsordförande på Posten och ledamot i förbundsstyrelsen.

–I Sverige finns för många små förbund och för att bli starkare måste vi bli större. ST har redan idag problem med att behålla sin storlek och med tanke på åldersstrukturen finns en uppenbar risk att vi snabbt blir ett litet förbund med mindre möjligheter att påverka.

Bolagsanställda till Sif/HTF?

Kjell Strömbäck anser att ett närmande till SKTF vore det bästa för förbundet som helhet. I ett fack för offentliganställda skulle även Försvarsförbundet och Tull-Kust kunna vara med.

– Men för STs medlemmar i statliga bolag kan ett närmande till Sif/HTF vara ett bättre alternativ. Våra frågor liknar mer de som finns på de privata bolagen än på myndigheterna.

Ändå anser han att en splittring av ST vore olycklig.

Helmut Moser, avdelningsordförande vid Migrationsverket och ledamot av STs förbundsstyrelse, tycker också att planerna på ett nytt storfack väcker frågan om ett kraftfullt förbund för offentliganställda.

– Vi bör snabbt få till stånd ett närmande till SKTF och även pröva förutsättningarna för att slå ihop förbunden.

Han påpekar att förutsättningarna för ett samarbete med SKTF redan är utredda.

Det skedde i samband med TriO-arbetet, ett projekt som sprack i december 2001 (se faktarutan).

Samarbetar mycket med SKTF

Annette Carnhede ser idag inte att det finns anledning att påskynda ett närmande till SKTF.

– Vi tar våra beslut och gör bedömningar utifrån vår situation. Vi jobbar redan tillsammans med SKTF i nästan alla sammanhang: yrkesfrågor, chefsfrågor, studerandefrågor och i det internationella arbetet.

SKTFs ordförande Eva Nordmark säger att förbundet har börjat se över organisationspolitiken. Vilka konsekvenser det får kan hon ännu inte svara på. Men några konkreta planer på att gå ihop med ST finns inte i dagsläget, förklarar Eva Nordmark.

HTFs ruterkung, Holger Eriksson, ser ut att göra ett gott parti med klöverdamen Mari-Ann Krantz på Sif. Ska det sporra damerna som leder de offentliganställda tjänstemännen i ST och SKTF – Annette Carnhede och Eva Nordmark – till närmare partnerskap?
HTFs ruterkung, Holger Eriksson, ser ut att göra ett gott parti med klöverdamen Mari-Ann Krantz på Sif. Ska det sporra damerna som leder de offentliganställda tjänstemännen i ST och SKTF – Annette Carnhede och Eva Nordmark – till närmare partnerskap?

Trio-projektet

o TriO-projektet startade i juni 1999 med att styrelserna för ST och HTF skulle utreda förutsättningarna för ett gemensamt förbund. På hösten anslöt sig SKTF och något senare även Försäkringsanställdas Förbund, FF. Planerna på ett storförbund sprack vid HTFs förbundsråd i december 2001, där det fattades två röster för att de skulle gå igenom. 2003 gick FF ihop med ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA