Nya krav ställs på Grekland

EU2012-02-10

Den grekiska regeringen lyckades samla en majoritet bakom merparten av sina sparförslag – men inte för pensionsnedskärningarna. Nu ställs landet inför nya krav från euroländerna.

Den opolitiske grekiske premiärministern Lucas Papademos lyckades inte få de tre politiska partier som står bakom regeringen att ställa upp på hela det sparpaket som förhandlats fram med trojkan bestående av Internationella valutafonden, IMF, Europeiska centralbanken, ECB, och EU-kommissionen.

Hela nedskärningspaketet skulle ge en budgetbesparing på 3,2 miljarder euro. De uteblivna neddragningarna av pensionerna skulle gett 325 miljoner euro. Ytterligare 275 miljoner euro ”fattades” efter regeringsförhandlingarna.

De tre regeringspartierna lyckades enas om en sänkning av minimilönerna med 22 procent, från 751 euro till 600 euro per månad. Dessutom ska 15 000 jobb inom offentlig sektor bort under innevarande år, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

Efter ett möte med euroländernas finansministrar i går sa talesmannen Jean-Claude Juncker att det inte kan bli något omedelbart besked om nya lån och att grekerna först måste bevisa att man klarar av att genomföra besparingarna:

Vi vill också ha starka politiska försäkringar från ledarna av koalitionsregeringen att man är beredda att genomföra programmet, sa Jean-Claude Junker enligt Reuters.

De största grekiska fackförbunden har utlyst en ny generalstrejk under fredag och lördag i protest mot besparingarna.

”De smärtsamma åtgärder som skapar elände för ungdomarna, de arbetslösa och pensionärerna ger oss inte utrymme för något annat. Vi accepterar dem inte. Det kommer att bli en social revolt”, sa ADEDYs generalsekreterare Ilias Iliopoulos till Reuters.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA