Grekland mot statsbankrutt

EUROZONEN2012-02-07

Tiden rinner ut för Grekland. Premiärminister Lucas Papademos har inte lyckats få politisk majoritet för det sparpaket som är en förutsättning för nya nödlån. Konkursen rycker närmare.

En grekisk statskonkurs närmar sig med stormsteg, skriver Europaportalen. Samtidigt förbereds nya protestaktioner. Idag, tisdag, har landets två största fackförbund utlyst en 24-timmars generalstrejk mot de fortsatta neddragningarna i den grekiska ekonomin.

Internationella valutafonden, IMF, Europeiska centralbanken, ECB och EU-kommissionen, den så kallade trojkan, har ställt hårda krav på den grekiska regeringen för att bevilja ytterligare lån för att rädda landet från att tvingas ställa in betalningarna. Bland sparågärderna finns bland annat sänkt minimilön och neddragningar med mer än 100 000 offentliganställda.

Men den grekiska regeringen hade inte fått klartecken om politiskt stöd från oppositionen, när tidsfristen gick ut vid lunchtid igår. Om inte den opolitiske premiärministern Lucas Papademos får stöd för besparingarna har han hotat att avgå, vilket skulle kasta Grekland in i en ny parlamentarisk kris.

”Vi vill ha Grekland kvar bland euro-länderna. Men jag vill återigen göra klart att det inte kan bli någon uppgörelse om inte trojkans krav blir genomförda. De ligger på bordet och något måste hända snabbt”, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen enligt Reuters.

Om inte en uppgörelse nås kommer Grekland att tvingas till konkurs under mars, enligt eurogruppens ledare Jean-Paul Juncker:

”Om Grekland på eget bevåg avviker från reformkursen i väsentliga avseenden, kan de inte längre förvänta sig att andra ska visa solidaritet i form av finansiellt stöd”, sa han vidare i en intervju med tyska Der Spiegel i helgen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA