Nya regler ska minska sjukskrivningar

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-04-07

Regeringen föreslår ökat ekonomiskt ansvar för arbetsgivarna under en anställds rehabilitering. I gengäld ska arbetsgivaravgifterna sänkas för alla. TCO vill gärna se branschanpassade lösningar i kollektivavtal.

Enligt regeringens förslag ska arbetsgivare betala 25 procent av sjukpenningskostnaderna för en anställd som är sjukskriven mer än 90 dagar. Det ska ge arbetsgivaren tid att utreda behovet av rehabiliteringsåtgärder och anpassning av arbetsuppgifterna. I utbyte sänks arbetsgivaravgifterna med 0,16 procentenheter för alla arbetsgivare. Regeringens avsikt är att göra det mer lönsamt för arbetsgivare att arbeta aktivt med hälsofrämjande åtgärder.

”Även om de flesta arbetsgivarna tar ansvar så finns det de som inte gör det. Detta drabbar både den enskilde anställde och lämpar över kostnaderna för sjukskrivningar på samhället och de arbetsgivare som tar ansvar. Det är ett orättvist system”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har TCO länge drivit att arbetsgivarnas drivkrafter att ta ansvar för att förebygga ohälsa och ta ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering måste stärkas. Enligt organisationen är det viktigt att systemet utformas så att det är kostnadsneutralt för de arbetsgivare som redan tar långtgående ansvar. 

Regeringen håller öppet för arbetsmarknadens parter att komma överens om egna lösningar för att stärka arbetet för rehabilitering och anpassade arbetsuppgifter. TCO ser positivt på det:

”Branschanpassade lösningar i kollektivavtal är ofta de bästa lösningarna, men det får inte innebära att staten inte är med och tar del i ansvaret för att hejda den ökande sjukfrånvaron”, säger Eva Nordmark.

Regeringen tänker bjuda in parterna till överläggningar om förslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA