Nya sparkrav på Migrationsverket

NYHET2004-05-04

I höstas gjorde Migrationsverket sig av med 78 tjänster vid huvudkontoret och Region Mitt. Nu visar det sig att nya besparingar behövs för att finansiera avvecklingen.

– Vi fick löfte om att det fanns pengar avsatta för att täcka kostnaderna för pensioneringar och uppsägningar och att det inte skulle komma surt efter. Nu får vi höra att avvecklingen inte är finansierad, säger Susanne Andersson, sektionsordförande vid Migrationsverkets huvudkontor och Region Mitt.

Men löftena från den förra ledningen finns inte dokumenterade, förklarar Susanne Andersson.

– Vi har bett om dokumentation hela tiden, men aldrig fått någon, säger hon.


Sara Frank, ekonomichef vid Migrationsverket sedan två månader, har inte heller hon funnit något formellt beslut som visar varifrån pengarna för uppsägningar och pensioneringar ska tas.

Hon förklarar att huvudkontoret behöver spara cirka 18 miljoner kronor och Region Mitt ungefär lika mycket för att finansiera avvecklingen. Allt ska vara betalt fram till 2010. Den största delen tas från årets och nästa års budget.

Susanne Andersson befarar att hela verksamheten vid Region Mitt är hotad.

– Vi har redan dragit ner på alla utgifter som det går att dra ner på. Det enda som återstår är att än en gång minska personalstyrkan.

Men något sådant beslut är inte fattat. Till en början har samtliga regioner fått i uppdrag att se över sina kostnader.

– Jag har handlat utifrån att det har funnits pengar avsatta för att täcka pensionsavgångar och uppsägningar, säger Tina Hedengrahn Ahlvin, som är chef för Region Mitt.

Även hon har efterfrågat dokumentation om detta från den tidigare ledningen. Men utan resultat.

– Jag hoppas att besparingarna inte innebär nya uppsägningar, säger Tina Hedengrahn Ahlvin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA