Nya TCO-krav på höjd a-kassa

A-KASSAN2012-09-12
Att höja taket i a-kassan är en av de viktigaste frågorna för att skapa större ekonomisk trygghet. Det skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i Aftonbladet.

Eva Nordmark reagerar på uttalanden av finansminister Anders Borg, M, i Ekots lördagsintervju, där han hävdade att även en liten höjning av taket i a-kassan skulle kosta 30 000 jobb.

”Om så var fallet skulle de inkomstförsäkringar och omställningsavtal som facken träffat, och som regeringen hyllar i andra sammanhang, ha lett till tio­tusentals fler arbetslösa. Och så har inte skett. Tvärtom har avtalen gynnat svensk ekonomi och arbetsmarknad”, skriver Eva Nordmark.

Hon konstaterar att taket i a-kassan inte höjts på tio år. Den som tjänar 25 000 kronor i månaden och blir arbetslös får ut 14 960 kronor före skatt. Den som tjänar 30 000 får också 14 960 kronor och det betyder en halvering av inkomsten. Att förlora jobbet i dag kan för många betyda kris i hushållsekonomin, skriver Eva Nordmark:

”Det beror på att den högsta möjliga ersättning man kan få från a-kassan är just 14 960 kronor. Så har det varit sedan den höjdes senast, år 2002. Priser och löner har ökat, men a-kassan har legat stilla.”

Eva Nordmark aviserar förslag från TCO under hösten om en bättre och robust arbetslöshetsförsäkring, som ska omfatta fler och ge större ekonomisk trygghet:

”Jag tror att Anders Borg snart också ser att en bra arbets­löshetsförsäkring gynnar produktion och rörlighet, är ett bra stöd för arbetslinjen och en självklar del i den svenska välfärdsmodellen som vi alla vill värna och utveckla.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.