A-kassefrågan närmare en lösning

A-KASSAN2012-12-03

TCOs förslag om a-kassan har öppnat de låsningar som Socialförsäkringsutredningen suttit fast i, skriver Arbetet. Partierna är nu överens om att fler måste få rätt till a-kassa.

”Det är en stor scenförändring. Nu står alla partier bakom en skiss om grunderna i en reform av arbetslöshetsförsäkringen, och alla vill komma framåt”, säger utredningens huvudsekreterare Irene Wennemo till tidningen.

Enligt de direktiv utredningen har fått ska arbetslöshetsförsäkringen bli obligatorisk och de differenti­erade avgifterna behållas. Men de differentierade avgifterna har regeringen nu accepterat att släppa, och TCOs förslag har hjälpt till att överbrygga motsättningarna kring obligatoriet, skriver tidningen.

Partierna i socialförsäkringsutredningen har skrivit en promemoria med en skiss till en ny arbetslöshetsförsäkring. Utkastet är inte en kopia av TCOs förslag, men TCOs idéer om en grundförsäkring i kombination med en frivillig del blev en dörröppnare, säger Irene Wennemo till tidningen:

”Viktigast är att TCO ser helhe­ten. Det går inte att bara ändra vill­koren för dem som redan har rätt till ersättning, medan många lämnas utanför.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA