Nya tunga uppdrag oroar anställda

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-03-23

Arbetsförmedlingen får huvudansvaret för att hjälpa nyanlända invandrare in i samhället och ut i arbete. Samtidigt öppnar regeringen för ännu fler aktörer inom svensk arbetsförmedling.

I december tar Arbetsförmed­lingen över det ansvar för att samordna samhällets etableringsinsatser för nyanlända invandrare som i dag åvilar kommunerna.

Samtidigt införs en etableringslots som ska ge den nyanlände stöd enligt en personlig etableringsplan.

Ska själv kunna välja lots

Den nyanlände ska själv kunna välja lots, till exempel ett företag eller en ideell förening. Därför föreslår regeringen en ny lag om ett så kallat valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen.

Systemet är även avsett för upphandling av andra kompletterande aktörer, till exempel jobbcoacher. Arbetsförmedlingen får då ansvar för att ständigt annonsera efter nya leverantörer, enligt vissa fasta kriterier. Samtliga aktörer som uppfyller kriterierna har rätt till kontrakt, förutsatt att de inte står inför konkurs eller misstanke om brott. I detta fall ska Arbetsförmedlingen dock själv kunna besluta om man vill tillämpa den nya lagen.

Många ST-medlemmar oroliga

Helena Perlerot, ST-ordförande på Arbetsförmedlingen, har redan fått många frågor från oroliga medlemmar. Man undrar vad politikerna egentligen vill med myndigheten, och om valfrihetssystemet i förlängningen avser privat arbetsförmedling i stor skala. Ansvaret för att samordna introduktionen av ny­anlända invandrare skapar också frågetecken.

– Det är ett stort och politiskt omdebatterat uppdrag som skapar höga förväntningar på oss, precis som introduktionsprogrammet i samband med sjukskrivningsreformen, säger Helena Perlerot. Det finns en stor oro för om vi har de rätta förutsättningarna, med tanke på den höga arbetsbelastningen och att mycket ännu är otydligt.

ST har tidigare kritiserat regeringens förslag om valfrihetssystem med hänvisning till de många frågetecknen. Förbundet har ansett det omöjligt att bedöma hur ett sådant system skulle påverka individens rättigheter, kvaliteten, rättssäkerheten och Arbetsförmedlingens roll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA