Nyanlända behöver bättre stöd

INTEGRATION2012-06-15

Insatserna för nyanlända är inte tillräckligt samordnade, anser Statskontoret i en ny rapport. Berörda myndigheter och kommunerna måste bli bättre för att syftet med etableringsreformen ska uppfyllas.

Etableringsreformen trädde i kraft i december 2010 och innebar att staten tog det samlade ansvaret för att underlätta och påskynda nyanländas etablering från kommunerna. Statskontoret har haft regeringens uppdrag att följa genomförandet och bedöma hur väl myndigheter och kommuner samverkar och samordnar sina verksamheter för att uppnå en effektiv etableringsprocess.

Enligt Statskontoret har reformen lett till att arbetsmarknadsperspektivet har förstärkts. Nyanlända kommer tidigare i kontakt med Arbetsförmedlingen och erbjuds arbetsförberedande insatser snabbare än förut.

Samtidigt konstaterar Statskontoret att bara varannan nyanländ får en etableringsplan inom de två månader som regeringen har bestämt. Dessutom är aktiviteterna, i de etableringsplaner som upprättas, inte tillräckligt anpassade till de nyanländas förutsättningar och behov. Enligt rapporten får de nyanlända inte heller den försörjning de behöver i inledningsskedet av etableringsprocessen.

Migrationsverkets kartläggningar av nyanländas utbildnings- och yrkesbakgrund är enligt rapporten till ingen nytta för arbetsförmedlarna. De gör själva fördjupade kartläggningar i samband med etableringssamtalen. Därför föreslår Statskontoret att Migrationsverkets kartläggning av nyanländas utbildnings- och yrkesbakgrund bör upphöra.

Statskontoret pekar också ut att Arbetsförmedlingen behöver utveckla sin uppföljning. Det gäller till exempel de nyanländas jobbsökarintensitet, deras frånvaro från aktiviteter och den resultatersättning som betalas ut till etableringslotsar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anders Lindström (ej verifierad) lör, 06/16/2012 - 18:47
Dessa svårigheter var uppenbara redan innan reformen infördes, se artikel från 2010-11-23 http://www.dn.se/debatt/etableringsreformen-ar-ett-riskprojekt

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA