Nyansera bilden av hotad öppenhet

ÖPPNA SVERIGE2003-12-15

Öppna Sverige bör tona ner kritiken om att öppenheten är hotad. Det rådet får kampanjledningen i en konsultrapport som kostat 56 000 kronor.

”Det finns risk att en negativ bild av EU och hoten mot den svenska offentlighetsprincipen får stort utrymme i medierna..”.

Det skriver konsultbyrån Geelmyden.Kiese i den medie- plan de utarbetat på uppdrag av kampanjen Öppna Sverige.

Konsulterna föreslår kampanjens styrelse att den ska ”nyansera bilden” av EUs negativa effekter på den svenska öppenheten och att den bör förbereda sig för ”en kritisk mediedebatt om PUL och sekretesslagen som hot mot offentlighetsprincipen”.

Men kampanjens ordförande, Monica Sundström, förklarar att hon inte delar konsulternas uppfattning:

– Tvärtom! Vi tycker att den debatt som förs om öppenhet är jättebra och ger oss draghjälp i kampanjen.

Monica Sundström säger att det är viktigt att olika uppfattningar kommer fram och nämner att hon alltid brukar vifta med STs debattbok ”7:16 och andra hot mot öppenheten”, när hon är ute på seminarier. Och den är ju kontroversiell, tillägger hon.

Medieplanen, som kostat 56000 kronor, ska kampanjledningen använda för att få tips om hur kampanjen ska få spridning i medierna. Närmast planeras en debattartikel om öppenhetens betydelse historiskt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA